De landing van Sky Queen

De landing van Sky Queen

Het is vast geen verrassing dat het succes van Habasit is ontstaan door specifieke oplossingen te bieden voor heel veel verschillende toepassingen. In deze blog vertel ik over een onverwachte productontwikkeling die begint met het verhaal van een heel bijzonder dier.

Ollie van Elm farm was de eerste koe die ooit gevlogen heeft. Ze was ook wel bekend onder de naam Nellie Jay of Sky Queen. Op 18 februari 1930 werd ze per vliegtuig in de lucht gebracht ter gelegenheid van de International Air Exposition in St. Louis, Missouri, in de Verenigde Staten. Wetenschappers wilden het effect meten van melken tijdens een vlucht. De Sky Queen produceerde 22 liter melk tijdens een vlucht van 116 km. Hiermee konden meerdere melkpakken worden gevuld die vervolgens met parachutes naar beneden werden gelaten voor het kijkende publiek.

Ondanks het succes van deze bijzondere expeditie is de productiviteit van koeien doorgaans beter wanneer ze met alle vier de poten op de grond staan. Hoe gelukkiger de koe des te meer melk er zal stromen. De ijverigste runderen kunnen tot 95 liter per dag produceren. Dit komt overeen met 400 glazen melk, maar dit is alleen mogelijk onder de meest ideale condities. Innovatieve koematrassen, gemaakt van Habasit bandmateriaal, vormen een belangrijke bijdrage.

Het leven van de gemiddelde koe

In hun natuurlijke omgeving spenderen koeien 12 tot 15 uur per dag aan het liggen in weelderige, zachte weilanden, met een overdaad aan natuurlijke “kussens”. Een matras van gras is niet slechts een luxe, maar een noodzaak. Elke keer dat een koe knielt of gaat liggen is er sprake van een hefboombeweging van 600 kilo lichaamsgewicht en het risico van een vrije val van wel 30 centimeter. De voorste carpale gewrichten van het dier lijden onder de herhaalde belasting en als je bedenkt dat een koe wel twintig keer per dag gaat staan of liggen, wordt het duidelijk dat een zachte landing een belangrijk bijdrage levert aan de algehele gezondheid van de koe.

Helaas kunnen de meeste melkkoeien niet genieten van de voordelen van een fijn en zacht matras van gras. De meeste melkkoeien liggen op een harde en koude stalvloer. De dieren gaan daarom minder snel liggen omdat elke afdaling betekent dat ze het beton aanraken. De frequente frictie kan leiden tot huidzweren en beschadigingen. De rusttijd van het dier wordt gereduceerd tot 8-10 uur per dag, wat het risico van kreupelheid, onvruchtbaarheid en langdurige problemen met de hoeven verhoogt. Wanneer een koe te veel tijd staand doorbrengt zal ze onvermijdelijk minder eten en drinken, en minder melk produceren. De circulatie naar de uiers verbetert met zo’n 30% wanneer het dier ligt, en hoewel het er misschien uit ziet dat de koe erg lui is, is de melk waarschijnlijk onderweg.

Een comfortabel alternatief voor een vlucht met een vliegtuig

De koematrassen zijn gemaakt van een PVC transportband welke geseald is in een lus en gevuld met hooi, om zo een comfortabel matras te vormen waarop de koe kan “loungen”. De transportband is zorgvuldig geselecteerd op basis van zijn hoge sterkte, bestendigheid tegen het lichaamsgewicht van de koe en de scherpe druk van de hoeven. En dat is zeker geen geringe prestatie gezien het feit dat een koe wel 20 kilo voer per dag eet en het equivalent van een badkuip water per dag drinkt. Het bandtype NAB-12EEDV 11 is zacht en extreem duurzaam en zeer goed bestand tegen het gewicht van de koe. Naast een eenvoudig te reinigen oppervlak, is het bandmateriaal ook zacht om letsel door uitglijden of constante wrijving tegen de huid te voorkomen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is de koe een zeer emotioneel dier en heeft het de capaciteit om zich te binden en kan het zelfs een wrok koesteren. Het is dus erg belangrijk om te zorgen voor de meest optimale leefcondities om zo de productiviteit positief te beïnvloeden. Een onderzoek gedaan in het Verenigd Koninkrijk bracht aan het licht dat koeien die bij naam worden genoemd en individuele aandacht krijgen, een hogere melkproductie hebben dan de koeien die als anoniem in de massa worden behandeld. Net als bij een slaapfeestje van tieners, organiseren koeien zelfs hun slaapplaatsen al naar gelang van de hiërarchie van de kudde.

Gelukkig vertaalt de neiging van het dier naar kleinzieligheid ook in een aanleg voor enthousiasme. Een andere studie toonde namelijk aan dat wanneer een koe een oplossing vindt voor een probleem, zoals het openen van een staldeur naar een plek waar het voer op haar wacht, de hartslag van het beest escaleert, de hersengolven opwinding laten zien en dat er vaak één of twee sprongetjes van genot zijn.

Habasit hoopt dat de matrassen gemaakt van transportband leiden tot een soortgelijke blijdschap.

2017 juni 1  |  Posted by

Sonja Strimitzer

Sonja Strimitzer is a member of the Global Marketing and Communications Team at Habasit in Vienna. She joined the company in 2011 to provide Marketing and Sales support for Austria and Central Eastern Europe, but also quickly rose to become Editor-in-Chief of Highlights, Habasit’s popular customer and employee magazine. She is a native German speaker, as well as fluent in both English and Swedish. She enjoys strong cooperation with colleagues from around the world and values the unique international environment.

Contact us for personal support

Get advice