16 tips om de levensduur van een transportband te verlengen

16 tips om de levensduur van een transportband te verlengen

De levensduur en de prestaties van een transportband kunnen aanzienlijk worden verbeterd door eenvoudig onderhoud en preventieve zorg. 

In de blog van vandaag geef ik een aantal tips over opslag, installatie en het reinigen van transportbanden.

Opslag

 • Banden moeten bij voorkeur worden opgeslagen in hun originele verpakking.
 • Proces- en transportbandenbanden moeten worden beschermd tegen beschadiging, verontreiniging, vocht, extreme temperaturen en UV-licht. Ideaal gesproken moeten ze worden bewaard in een donkere ruimte of in een ondoorschijnende kunststof verpakking die de band ook beschermd tegen stof en andere verontreinigingen. Producten die polyamide bevatten moeten altijd worden gewikkeld in luchtdicht materiaal om ongewenste absorptie van vocht of uitdroging te voorkomen.

Controleren van de transportinstallatie en het monteren van de nieuwe band

 • Zorg ervoor dat delen van de installatie die in contact komen met de band schoon en olie- en vetvrij zijn.
 • Zorg ervoor dat alle pulley’s, rollers en neusovergangen axiaal parallel zijn ingesteld en exact haaks op de looprichting van de band. Zorg er ook voor dat het ondersteunende frame niet is vervormd en goed is uitgelijnd op alle vlakken.
 • Controleer of de afmetingen van de installatie correct zijn. De beste methode is het meten langs diagonalen.
 • De spaninrichting moet zijn ingesteld op de laagste spanning
 • Controleer en/of vervang de drumbekleding op de aandrijving
 • Zorg ervoor dat er geen knikken in de band worden geduwd. De banduiteinden moeten worden beschermd tegen verontreiniging en mogen niet worden getwist of geknikt op enig moment tijdens de assemblage.

Eerste keer opspannen

 • Het is belangrijk om te waarborgen dat de aandrijfpulley de band zonder slippen, en onder maximale belasting kan aandrijven. Daarom is de correcte spanprocedure en het aanhouden van een minimale oplegrek erg belangrijk
 • De minimum oplegrek voor banden met polyester weefsel is 0,3% en voor banden met polyamide vezel 0,5%. Let op: bij bandtransporteurs met een mesovergang spant u de band zoveel op dat hij net niet slipt op de aandrijftrommel.

Banduitlijning

 • Omdat de transportband de uitlijning van de constructie en de componenten volgt waarop deze werkt, is het van essentieel belang dat de transportband zelf nauwkeurig is uitgelijnd en dat de band correct wordt gemonteerd door getraind personeel.
 • Voer aanpassingen in kleine stappen uit, waarbij u aan slechts één pully tegelijkertijd werkt. Aanpassing aan meerdere pulley’s of rollers kan een negatief effect hebben op de bandsturingseigenschappen van de band, waardoor het systeem instabiel wordt en variabel wordt onder verschillende bedrijfsomstandigheden.
 • Laat na elke aanpassing de band een paar keer rondgaan zodat deze zichzelf opnieuw kan positioneren met de nieuwe uitlijning voordat u verdere aanpassingen gaat maken.
 • Voorkom aanlopen van de band rand tegen de installatie, dit kan leiden tot onherstelbare schade.

Reinigen

 • Het is belangrijk dat alle onderdelen van de installatie die in contact komen met de band zo schoon mogelijk worden gehouden. Olie, vet, vocht, roest, vuil, sporen van getransporteerde producten etc. op de pulley’s, rollers, glijbedden en andere delen van de installatie die in contact komen met de band, kunnen leiden tot operationele en bandprestatieproblemen en zullen zeker leiden tot een kortere levensduur van de band.Een aantal algemene punten over het schoonmaken van synthetische transportbanden:
 • De reiniging moet, waar en wanneer mogelijk, worden uitgevoerd wanneer de installatie stil staat. Dit is een kwestie van veiligheid.
 • In het geval van zeer lichte vuilafzettingen (stof, etc.), schoonmaken met een zachte doek, droog of vochtig gemaakt met koud of warm water.
 • Olieachtige of vette verontreiniging kan worden verwijderd met heet water en een algemeen, niet schurend huishoudschoonmaakmiddel (gering schuimende soorten kunnen het spoelproces ondersteunen).
 • Lokale reiniging kan worden uitgevoerd met een vochtige doek met daarop een geschikt oplosmiddel.
 • Zware verontreiniging kan worden verwijderd door te schrobben met een hete zeepwateroplossing of het afwassen met een mild oplosmiddel.

Deze eenvoudige methoden kunnen een drastisch verschil maken in de levensduur van uw transportband en kunnen u talloze uren werk en onnodige vertraging besparen. Wanneer u vragen heeft over hoe u uw transportband het beste kunt verzorgen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Download de Fabric Conveyor Belts Installation and Maintenance Guide (6040) voor meer informatie.

 

2017 juni 1  |  Posted by

René Grevengoed

René Grevengoed is an Application Engineer who has worked at Habasit in the Netherlands since 1996. He speaks native Dutch and he is also fluent in English. Grevengoed specializes in general conveying, including fabric conveyor and power transmission belts. His expertise is applicable in several industries, including food, material handling, as well as printing and paper applications. Grevengoed’s experience began in workshops and onsite fittings where he was able to acquire the necessary special skills in order to progress to where he is today.

Contact us for personal support

Get advice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*Your email address will not be published